09.05 - 10:50

Важливо знати: лікарі назвали головні помилки при лікуванні гіпертонії


 

Стрибки артеріального тиску – одна з найпоширеніших причин поганого самопочуття майже 12 мільйонів українців. Саме стільки хворих на артеріальну гіпертензію зареєстровано офіційно. Ця хвороба – одна з небагатьох проблем зі здоров’ям, яку можна тримати під контролем. Проте саме вона нерідко стає причиною інвалідності та смерті.

Яких помилок у лікуванні гіпертонії ми найчастіше припускаємося? Що в показниках артерiального тиску передусім мусить насторожити, і як його грамотно нормалізувати? Докладнiше про це розповів Сергiй Коваль, доктор медичних наук, завiдувач вiддiлу Iнституту терапiї iменi Л.Т. Малої АМНУ, та Олена Решетник, сімейний лікар, знавець народних методів терапії.

– Побутує думка, що навіть підвищений тиск може бути нормальним, “робочим”. Це справді так?

С. Коваль: – Ні. “Робочий тиск”, з позицiї здоров’я, – це рiвень, нижчий від показника 140/90 мм ртутного стовпчика, але не нижчий від 110/70. Нормою ж визнано рiвень 120 на 80 мм. Якщо бодай тричі показники тонометра показують 140 на 90 мм або вище – це синдром стiйкого пiдвищення артерiального тиску, артерiальна гiпертензiя.

Iнша рiч, що людина може адаптуватися до понаднормових цифр i почуватися нормально навiть з високим тиском у продовж певного часу. Ви у формі при 150/90? Не плекайте ілюзій, що так буде завжди. Зрештою, прийдуть і головний біль, і слабкість, і біль серця…  А нерiдко хвороба перебiгає начебто без симптомiв, i першим її проявом є гіпертонічний криз, iнсульт або iнфаркт.

– Вважається, що пiдвищення “нижнього” тиску небезпечнiше. Це правда?

– Ні. Небезпечним є пiдвищення як нижньої цифри (дiастолiчний артерiальний тиск, що показує стан артерiй у момент розслаблення серця), так i верхньої (систолiчний артерiальний тиск, що показує стан артерiй у момент, коли серце виштовхує в них кров). “Нижнiй” тиск свiдчить про тривалу гiпертензiю.

– А що більш ризиковано для організму: постiйно пiдвищений рiвень артеріального тиску чи його стрибки? Багато людей впевнені, що з останньою проблемою впоратися легше…

– На жаль, це поширений міф. Стрибки – це так званий кризовий тиск, вiн загрожує катастрофою. І щодо так званих легких методів боротьби з гіпертонічним кризом, то вони нерідко є помилковими. Наприклад, необізнані пацієнти часто прагнуть різко знизити підвищений тиск відразу до нормальних цифр, а це загрожує розладом мозкового кровообігу. Слід намагатися знизити тиск не більше ніж на 30 мм упродовж півгодини і на 40-60 мм упродовж години. І загалом важливо не допускати стрибків артеріального тиску, у цьому допомагають правильно підібрані ліки, які слід вживати регулярно.

– Щодо ліків від підвищеного тиску. Чи може бути їх замінником алкоголь чи трав’яні препарати?

О.Решетник: – Вживання алкоголю з метою “розширити судини” – дуже небезпечний метод. Ефект буде, але короткочасний, а дія етилового спирту на серце та судини може лише погіршити стан хворого. Далі, якщо таки доведеться викликати “швидку”, алкоголь у поєднанні з препаратами від тиску може дати непередбачуваний результат.

Фітолікування при гіпертонії, особливо на початковій стадії, може бути доволі результативним (наприклад, корисні сечогінні трави і настоянки, що підтримують тонус судин і заспокоюють), але ефект від цього прийде не відразу. Оптимальним (принаймні доки стан не стабілізується) є поєднання фітотерапії і синтезованих ліків.

Крім того, існують харчові продукти, що сприяють виведенню зайвої рідини з організму, а відтак допомагають тримати під контролем тиск. Наприклад, петрушка, селера, гарбуз. Навесні корисно поповнити раціон салатами з додаванням листя кульбаби, кропиви тощо.

healthyliving.com.ua

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua