29.05 - 07:00

10 продуктів, які потрібні для хорошого зору


 

Всі знають, що для зору корисна чорниця. Але не тільки вона. Наприклад, томатний сік знижує ризик глаукоми. Що ще варто не забувати включати в меню, щоб підтримати функцію зору.

Морква.  Містить провітамін А (каротиноїд), завдяки чому поліпшує гостроту зору. При попаданні в організм він дає можливість синтезувати вітамін А. Це жиророзчинний вітамін, він засвоюється при наявності жирів. Тому можна в морквяний сік додати вершки або молоко (але не знежирене!). Салат з моркви треба обов’язково заправити сметаною чи олією.

Печінка (яловича, тріска). Джерело вітаміну А (ретиноїди). Ретиноїди всмоктуються і діють швидше, ніж каротиноїди. Вітаміни групи В, які теж є в печінці, покращують роботу зорового нерва, допомагають впоратися з втомою і роздратуванням очей, наприклад, при частій роботі за комп’ютером.

Риба жирних сортів (лосось, скумбрія, оселедець).  Теж містить вітамін А, а також поліненасичені жирні кислоти.Амінокислоти (триптофан, лізин, таурин) сприяють нормальному функціонуванню очей і нервової системи.Риба, особливо червона, допомагає для профілактики «синдрому сухого ока». Регулярне вживання риби допомагає зберегти гостроту зору в літньому віці, сприяючи захисту від дегенеративних захворювань сітківки ока. Не забувайте їсти рибу 2-3 рази на тиждень.

Шпинат.  Містить лютеїн, який корисний для кришталика ока. Лютеїн захищає від передчасного розвитку катаракти. І в цілому діє як антиоксидант, борючись з передчасним старінням клітин.

Чорниця.  Містить вітаміни А, групи В, С і лютеїн. Антоціани зміцнюють капіляри, по яких надходить харчування для сітківки та інших органів ока. У замороженій ягоді багато корисних властивостей зберігаються. Так що поки не сезон, можна цілком задовольняти потребу у вітамінах, використовуючи минулорічний урожай. Недарма чорниця входить до складу багатьох біологічно активних добавок і вітамінних комплексів для очей. Але корисніше все ж вживати її в натуральному вигляді.

Солодкий перець.  Вітамін С, який міститься в солодкому перці, важливий для здоров’я сітківки. Покращує тонус капілярів.

Цитрусові.  За рахунок вмісту вітаміну С сприяють поліпшенню кровообігу, в тому числі в тканинах ока. Один апельсин або грейпфрут в день забезпечить вам добову норму вітаміну С.

Ківі.  Крім вітаміну С і лютеїну, містить вітаміни А, Е, групи В, РР, мікро- і макроелементи. Доведено позитивний вплив ківі на сітківку ока і функцію зору.

Шипшина.  Знову ж багате джерело «аскорбінки». Плюс до того в шипшині містяться вітаміни А, Е, групи В, фолієва кислота, мікроелементи. Вважається, що шипшина корисна для поліпшення зору в сутінках, що важливо, наприклад, для водіїв. Щоб приготувати вітамінний компот з шипшини, потрібно залити сухі плоди гарячою водою в термосі і дати настоятися добу.

Томати.  За даними дослідження Американської медичної асоціації, щоденне споживання помідорів зменшує окислювальний стрес при діабеті другого типу, а значить, знижує ризик розвитку такого ускладнення, як діабетична ретинопатія. Одне з корисних речовин в томатах – лікопін, потужний антиоксидант, який зміцнює імунну систему, попереджає хвороби серцево-судинної системи і знижує ризик злоякісних новоутворень. Однак не можна зловживати томатами при жовчнокам’яній хворобі.

Петрушка.  Містить багато корисних для очей вітаміни, – А, групи В, С – мікроелементи (магній, залізо, селен та інші), ефірні масла. Сприяє зміцненню кровоносних судин. Можна додавати свіжу зелень петрушки в салат. Або пити сік з неї, змішаний з соком моркви і селери. Допомагає знімати втому очей після напруженої роботи.

 

healthyliving.com.ua

Ключевые слова:
Читайте также:

Kvass: discovering the secrets of longevity from simple ingredients

In a world where the speed of life is rapidly gaining momentum, and the rhythm of life seems relentless, people are constantly looking for ways to maintain their health and longevity.
Подробнее »»

Квас: открытие тайн долголетия из простых ингредиентов

В мире, где скорость жизни стремительно набирает обороты, и ритм жизни кажется неустанным, люди постоянно ищут пути для поддержания своего здоровья и долголетия.
Подробнее »»

Квас: відкриття таємниць довголіття з простих інгредієнтів

У світі, де швидкість життя стрімко набирає обертів, і ритм життя здається невпинним, люди постійно шукають шляхи для підтримки свого здоров'я і довголіття.
Подробнее »»

Здоровье важно! Как распознать диабет второго типа по симптомам

Диабет второго типа представляет собой серьезное заболевание, которое может влиять на качество жизни человека.
Подробнее »»

Najczęstsze błędy w pielęgnacji włosów popełniane przez brunetki

Nie używaj agresywnych środków do koloryzacji
Подробнее »»

bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua