08.03 - 14:09

Кому загрожує целіакія: коментар дієтологів


 

Целіакія є достатньо поширеним системним аутоімунним захворюванням.

Результати дослідження вчених з Королівства Нідерланди свідчать про те, що харчування протягом перших років життя дитини, починаючи із введення прикорму, може впливати на ризик целіакії, повідомляють в Асоціації дієтологів України Діти у віці 12 місяців, у дієті яких присутні у достатній кількості овочі, цільні злаки та олії мають нижчий ризик виникнення целіакії у віці шість років із співвідношенням шансів 0.67 (95% ДІ 0.53-0.84).
Навпаки, якщо діти споживають значну кількість обробленої їжі, то в них є більша ймовірність розвитку захворювання, хоча й не статистично достовірна – відносний ризик 1.19 (95% ДІ 0.76-1.87).

Аналогічна тенденція спостерігається у дітей, у харчуванні яких домінують м’ясо, молоко та злакові продукти – відносний ризик 1.18 (95% ДІ 0.96-1.46). Целіакія є достатньо поширеним системним аутоімунним захворюванням, яке вражає близько 1%-3% загальної популяції. Концепція атоімунного патогенезу целіакії підтримується визначенням у генетично-схильних суб’єктів продукції аутоантитіл, переважно до тканинної трансглутамінази 2 (TG2A) з наступним розвитком запалення у слизовій оболонці тонкої кишки. Останні дослідження почали проливати світло на вплив дієти на виникнення та перебіг хронічних захворювань. Зокрема, визначена потенційна користь від дотримання середземноморської та інших дієт із переважним вмістом рослинної їжі для попередження аутоімунних та запальних захворювань. Головними механізмами виникнення запалення при надмірному вживанні червоного м’яса та насичених жирів вважаються порушення композиції кишкової мікробіоти, зрушення імунної регуляції та потенціювання запалення. Читайте також Ризик целіакії у дітей залежить від країни проживання Водночас, дотепер не було достатньо вивчене питання впливу дієтичних особливостей у ранньому дитячому віці на ризик розвитку целіакії. Тому дослідниками було прийняте рішення проаналізувати дані популяційного проспективного дослідження у Роттердамі, в яке включались діти з 2002 по 2006 роки. У віці приблизно один рік батьків просили заповнити опитувальник, який включав 200 харчових продуктів з тих, що традиційно вживають голландські діти молодшого віку. Учені ідентифікували загалом 1997 дітей, щодо яких батьки надали інформацію про харчування та в яких було визначено антитіла до тканинної трансглутамінази 2 (TG2A).

Результати спостережень дозволяють дійти до висновку, що здорове та збалансоване харчування зменшує ризик аутоімунних запальних процесів, які характерні для целіакії. Потрібні подальші дослідження для з’ясування можливостей попередження цього захворювання за рахунок певних дієтичних інтервенцій у дітей, які мають спадкову схильність.

health.unian.ua

Ключевые слова:
Читайте также:

Сливочное масло, творог, лимон: домашние средства, которые помогут омолодить лицо

Натуральные продукты, такие как сливочное масло, сметана и лимон могут стать отличными средствами для охлаждения лица, особенно летом или в жаркий день.
Подробнее »»

Яке взуття краще купити дитині на літо

Купівля взуття для дитини на літо - важливий аспект догляду за її здоров'ям та комфортом
Подробнее »»

Butter, Hüttenkäse, Zitrone: Hausmittel, die Ihr Gesicht verjüngen

Gerade im Sommer oder an heißen Tagen können Naturprodukte wie Butter, Sauerrahm und Zitrone eine hervorragende Abkühlung des Gesichts sein.
Подробнее »»

Вершкове масло, сир, лимон: домашні засоби, які допоможуть омолодити обличчя

Натуральні продукти, такі як вершкове масло, сметана та лимон, можуть стати відмінними засобами для охолодження обличчя, особливо влітку або у спекотний день.
Подробнее »»

Вдохновение в каждом плоде: польза бананов в уходе за кожей и волосами

Бананы – не только вкусный перекус для желудка, но источник полезных веществ для красоты.
Подробнее »»

bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua