15.10 - 20:12

Чому наша зовнішність залежить від вітаміну А?


 

Вітамін А – ключ до хорошого зору, здорової імунної системи та росту клітин. Через його дефіцит шкіра стає сухою, постійно лущиться і втрачає природній колір. До того ж можливий розвиток дерматиту та подразнення. У жінок погіршується стан нігтей, волосся та зубів, з’являються передчасні зморшки. І як тепер не повірити, що вітамін А – запорука нашої краси?

Як він працює? 

Потрапляючи в кров, вітамін А частково відкладається про запас у печінці, частково надходить у кров в необхідній концентрації для потреб різних органів. Наприклад, допомагає прискорити регенерацію клітин шкіри при висипанні або позбутися раптової зморшки.

У природі існує два види вітаміну А: ретиноїди (виходять із продуктів тваринного походження) та бета-каротин (із рослин). У 2013 році вчені Ради здорового харчування при Інституті медицини США провели експеримент і зрозуміли, що протягом останніх двадцяти років кількість вітамінів у фруктах та овочах скоротилася вдвічі. Тобто зараз одна одиниця вітаміну А містить тільки шість молекур каротиноїду заміть дванадцяти. 

Але це не означає, що ти повинна їсти вдвічі більше овочів та фруктів. Наситити організм вітаміном А також допоможуть печінка, риба та молочні продукти. 

Як правильно вживати вітамін А? 

Вітамін А здатен накопичуватися в організмі, тому з ним легко перебільшити. А через це може виникнути безліч побічних ефектів – біль у суглобах, нудота, головний біль. У зрілому віці надлишок вітаміну А провокує розвиток остеопорозу, а також збільшує ризик переломів у сім разів. 

Тож якщо ти приймаєш певні ліки, запитай у свого лікаря, чи вітамін А буде безпечним у твоєму випадку. 

ТОП-3 цікаві факти про вітамін А, які потрібно знати кожній: 

1. Чашка морозива й 20 банок консервованого тунця містять однакову кількість вітаміну А (понад 20% норми, яку ти повинна отримувати щодня). Але перед тим, як з’їсти 25 кульок морозива, подумай про те, що за цим ж показником вони прирівнюються до однієї запеченої картоплини.

2. Найбільша кількість вітаміну А міститься у червоному болгарському перці, шпинаті, спаржі, гарбузі, моркві, яблуках, бананах, манго і абрикосах. 

3. Ще один цікавий факт – вітамін А посилює свою корисну дію у поєднанні з цинком та вітаміном Е.  

cosmo.com.ua 
Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua