01.03 - 22:33

Аналіз на печінкові проби


 

Печінка – один із найважливіших органів людини. Вона синтезує жовч, регулює обмін жирів, білків та вуглеводів, бере участь в утворенні деяких гормонів, накопичує запас енергії, вітамінів та інших поживних речовин. Крім того, печінка виконує функцію фільтру, оскільки здатна знешкоджувати більшість токсинів та шкідливих речовин. 

На функціональність органу впливає багато чинників, тому його захворювання досить розповсюджені серед дорослого населення. Одним із основних методів діагностики патологій печінки є аналіз на печінкові проби, який дозволяє виявити порушення різного характеру навіть при стертій клінічній картині. 

 

Для чого проводиться аналіз на печінкові проби?

Найчастіше дослідження призначається для діагностики різних захворювань печінки. Крім того, метод використовується для обстеження пацієнтів після отруєння алкоголем та токсичними речовинами. Нерідко він необхідний як для загальної оцінки функцій печінки та жовчних протоків, так і для контролю динаміки захворювання під час проведення терапії. 

Також аналіз на печінкові проби необхідний при лікуванні гепатотоксичними препаратами для контролю роботи печінки та жовчного міхура. 

 

Основні показники аналізу на печінкові проби

При проведенні дослідження крові на печінкові проби визначаються наступні показники: 

1. Білірубін. Це барвник, який надає сечі жовтий колір, утворюється в печінці та селезінці в результаті розпаду частини клітин гемоглобіну. При підвищенні його концентрації у пацієнтів виникає жовтяниця. Також завищені показники можуть вказувати на розвиток цирозу, гепатиту та інших захворювань печінки.

2. Загальний білок. Підвищений рівень загального білку – це результат інфекційних або аутоімунних захворювань, злоякісних пухлин. 

3. АЛТ (аланінамінотрансфераза) та АСТ (аспартатамінотрансфераза). Відхилення цих показників від норми може вказувати не лише на ураження печінки, а й на хвороби серцево-судинної системи, нирок, підшлункової залози. 

4. ГГТ (гама-глутамілтрансфераза). Підвищений рівень може виникнути при жовчнокам’яній хворобі, цирозі печінки, пухлинах, отруєнні, а також запаленні підшлункової залози та навіть раку простати. 

5. Лужна фосфатаза (ЛФ). Підвищені показники можуть вказувати на отруєння алкоголем, злоякісні пухлини чи інші серйозні проблеми зі здоров’ям. 

6. ЛДГ (лактатдегідрогеназа). Найчастіше визначення ЛДГ необхідне для контролю гострих станів, щоб при необхідності своєчасно скорегувати терапію. 

Детальніше дізнатися про показники та вартість аналізу на печінкові проби можна за посиланням https://nikolab.com.ua/uk/prices/1002-3/

 

Коли призначається аналіз?

Лікар призначає дослідження на печінкові проби, якщо пацієнт звертається з такими скаргами: 

• гіркий присмак у роті; 

• нудота; 

• блювання; 

• біль у животі; 

• зміна кольору сечі; 

• пожовтіння склер очей та шкіри (жовтяниця); 

• біль або дискомфорт у правому підребер’ї; 

• діарея. 

Також аналіз включається в програму діагностики у випадку, якщо виявлено збільшення розмірів печінки, пухлини чи інші патологічні процеси. Дослідження може проводитися з профілактичною метою при хронічних захворюваннях печінки, жовчного міхура та його протоків. Здати аналіз на печінкові проби можна в медичній лабораторії «НІКОЛАБ» https://nikolab.com.ua

 

Як правильно підготуватися до дослідження?

Забір крові для аналізу на печінкові проби проводиться з вени натщесерце. Крім того, на етапі підготовки до дослідження слід дотримуватися простих рекомендацій: 

1. Напередодні необхідно виключити з раціону жирні страви. 

2. Мінімум за півгодини до здачі крові варто відмовитися від тютюнопаління. 

3. Не менше ніж за 3 дні потрібно відмовитися від вживання спиртних напоїв. 

4. Перед дослідженням необхідно уникати стресу та надмірних фізичних навантажень.  

Безпосередньо перед здачею крові рекомендується посидіти хоча б 10-15 хвилин біля кабінету, щоб повністю заспокоїтися. 

Правильна підготовка допоможе отримати максимально точні дані, що дуже важливо для поставки правильного діагнозу та вибору оптимальної лікувальної тактики.

 

Ключевые слова:
Читайте также:

Gesunde Ernährung für schöne Haut: kompetente Beratung

Für viele Menschen ist Hautpflege ein wichtiger Aspekt eines gesunden Lebensstils.
Подробнее »»

Здоров'я та пестициди: поширення й можливі наслідки

Пестициди, хімічні речовини, які використовуються для захисту рослин від шкідників та хвороб, нещадно застосовуються у сільському господарстві по всьому світу
Подробнее »»

Health and pesticides: prevalence and possible consequences

Pesticides, chemicals used to protect plants from pests and diseases, are used mercilessly in agriculture around the world.
Подробнее »»

Здоровье и пестициды: распространение и возможные последствия

Пестициды, химические вещества, которые используются для защиты растений от вредителей и болезней, беспощадно используются в сельском хозяйстве по всему миру.
Подробнее »»

The effectiveness of the use of essential oils in the fight against acne on the face

A large part of the population faces the problem of acne on the face, which can significantly spoil the mood and affect self-esteem
Подробнее »»

bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua