24.05 - 22:51

Метод Томатіс у терапії аутизму


 

Від аутизму нині страждає дуже багато дітей. Захворювання пов’язане з психічними порушеннями і значно впливає на якість життя. Пов’язано це з тим, що діти з аутизмом намагаються бути наодинці, не йдуть на контакт із людьми, мають затримки розвитку. 

Розпізнати порушення на ранніх стадіях можна за такими ознаками: 

• дитина не дивиться в очі під час розмови; 

• погано сприймає інформацію на слух;

• має затримку розвитку мовлення або взагалі не розмовляє; 

• відсторонюється від людей, навіть від батьків; 

• проявляє агресію чи гнів. 

Дитина з аутизмом намагається перебувати у власному світі, не бажає контактувати з іншими людьми. Для лікування патології застосовується комплексний підхід. Крім препаратів, використовуються фізіотерапевтичні та психотерапевтичні методики, які допомагають розвивати комунікативні навички. Ефективно для лікування аутизму використовується метод Tomatis. Інноваційна методика застосовується в комплексі з іншими способами терапії для досягнення високих результатів. 

 

Що таке метод Tomatis?

Метод Томатіс – це система аудіо-вокальних тренувань. Принцип її роботи базується на нейросенсорній слуховій стимуляції. За допомогою спеціальних навушників, які чергують різні частоти, вдається стимулювати мозок, покращити слухові та моторні функції. 

При використанні методу Томатіс відбувається перепрограмування процесу сприйняття звуків та слухання в цілому. При використанні з іншими методиками педагогіка цього виду дозволяє досягти значного покращення стану дитини з аутизмом. Більше про особливості методу Томатіс можна дізнатися за посиланням https://dvclinic.com.ua/uk/services/tomatis/.

 

Підготовка та проведення сеансів

Перед використанням методу Tomatis дитина з аутизмом проходить первинну консультацію, яка включає бесіду та електроенцефалограму. Це допомагає спеціалісту оцінити стан пацієнта та скласти оптимальну програму занять. Крім того, первинна консультація дозволяє спрогнозувати можливий ефект від терапії.

Сеанси проходять в ігровій формі, тому дитина не відчуває болю чи дискомфорту. Рекомендується проходити не менше 3-х курсів по 14 занять. При сильно виражених проявах аутизму може бути потрібно більше курсів. Між курсами рекомендується робити інтервали по 4-6 тижнів. В Центрі нейрофізіології для дітей та дорослих Development Clinic https://dvclinic.com.ua/uk інтенсивність занять підбирається для кожного пацієнта окремо з урахуванням його індивідуальних особливостей. 

 

Чи є протипоказання?

Не дивлячись на те, що метод Tomatis вважається безпечним, його не застосовують при таких проблемах зі здоров’ям: 

• епілептична активність;

• злоякісні пухлини;

• високий артеріальний тиск;

• гострий період будь-яких захворювань.

Крім того, методика не застосовується для лікування дітей, яким ще не виповнилося 2-х років. 

 

Результати застосування методу Tomatis

Унікальна техніка допомагає гармонізувати повітряну та кісткову провідність, в результаті чого дитина краще розпізнає звуки та по-іншому реагує на зовнішні подразники. Музична терапія допомагає дітям з аутизмом позбутися страху та болю, який вони відчувають постійно, а саме тому й намагаються відсторонитися від оточуючого світу.

Застосування методу Томатіс дозволяє отримати такі результати: 

• покращується соціальна взаємодія – дитина краще контактує з іншими людьми, може вислухати та висловити свою думку; 

• поліпшується мовлення; 

• покращується ритм, моторика; 

• дитина стає більш уважною та зосередженою; 

• розвивається білатеральна координація, фізична рівновага.

Tomatis допомагає ефективно справлятися з аутичними симптомами. Поступово зменшується страх тактильного контакту, дитина починає дивитися в очі під час розмови, значно покращується її загальний стан.

 

Ключевые слова:
Читайте также:

Gesunde Ernährung für schöne Haut: kompetente Beratung

Für viele Menschen ist Hautpflege ein wichtiger Aspekt eines gesunden Lebensstils.
Подробнее »»

Здоров'я та пестициди: поширення й можливі наслідки

Пестициди, хімічні речовини, які використовуються для захисту рослин від шкідників та хвороб, нещадно застосовуються у сільському господарстві по всьому світу
Подробнее »»

Health and pesticides: prevalence and possible consequences

Pesticides, chemicals used to protect plants from pests and diseases, are used mercilessly in agriculture around the world.
Подробнее »»

Здоровье и пестициды: распространение и возможные последствия

Пестициды, химические вещества, которые используются для защиты растений от вредителей и болезней, беспощадно используются в сельском хозяйстве по всему миру.
Подробнее »»

The effectiveness of the use of essential oils in the fight against acne on the face

A large part of the population faces the problem of acne on the face, which can significantly spoil the mood and affect self-esteem
Подробнее »»

bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua