17.10 - 21:38

Ушкодження рогівки та її лікування


 

Ушкодження рогівки та її лікування

Захворювання рогівки є серйозним тягарем і є важливою причиною інвалідності по зору та сліпоти. Часто основним варіантом зорової реабілітації пацієнтів з ураженням рогівки є показання до кератопластики відновлення зору.

Що таке трансплантація рогівки

Трансплантація рогівки, також відома як кератопластика, являє собою операцію, при якій рогівка, що погано функціонує, замінюється новою, отриманою від донора.

Як дізнатися, чи потрібна мені пересадка рогівки

Якщо пошкодження рогівки незначне, трансплантація рогівки може не знадобитися. Контактні лінзи або лазерні процедури можуть використовуватися для покращення зору у випадках з незначним помутнінням рогівки. Якщо зниження прозорості вашої рогівки є значним, ваш зір може погіршитися. Вашому офтальмологу може знадобитися лікування основної причини пошкодження рогівки. Якщо пошкодження досить серйозне, вам може знадобитися пересадка рогівки, щоб відновити зір. Умови, за яких може знадобитися трансплантація рогівки, включають:

- ускладнення після операції з видалення катаракти чи іншої операції на очах;

- рогівкова дистрофія;

- рубцювання рогівки;

- Набряк рогівки;

- попередня травма чи травма ока;

- Кератит;

- Кератоконус.

Які існують види трансплантації рогівки

Досягнення трансплантації рогівки дозволяють замінити всю рогівку або її частину, залежно від місця пошкодження. Як менш інвазивний підхід, часткова трансплантація рогівки може мати переваги, включаючи нижчий ризик та швидше відновлення. Типи процедур трансплантації включають:

1. Ендотеліальна кератопластика включає заміну внутрішнього шару рогівки здоровим внутрішнім шаром донорської рогівки. Використовується для пацієнтів з ендотеліальною дистрофією, як-от дистрофія Фукса.

2. Передня ламелярна кератопластика включає заміну зовнішнього шару рогівки на здоровий зовнішній шар донорської рогівки. В основному використовується у пацієнтів з кератоконусом та рубцюванням верхніх шарів рогівки.

3. Наскрізна кератопластика – заміна всієї рогівки на нову здорову донорську.

4. Кератопротезування – заміна всієї рогівки на штучну. Ця процедура використовується, коли рогівка настільки сильно пошкоджена, що її неможливо відновити за допомогою натуральної рогівки донорської, або коли попередня трансплантація донорської рогівки не вдалася.

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua