22.08 - 13:05

Під землею в Австралії відкрили лабораторію з лову темної матерії


 

Під землею в Австралії відкрили лабораторію з лову темної матерії

В одній із частин шахти, де видобувають золото, на глибині 1025 метрів під австралійським містом Ставелл відкрилася Підземна фізична лабораторія Ставелла.

У цій лабораторії вчені хочуть виявити невидиму речовину, з якої, як вважається, складається 85% Всесвіту, повідомляє The Guardian.

Місто Ставелл знаходиться в 240 км від Мельбурна і саме тут почнеться полювання за невловимою темною матерією. Підземна фізична лабораторія Ставелла — це єдина у своєму роді установа, яка є єдиною у Південній півкулі.

За словами фізика Елізабетти Барберіо з Мельбурнського університету, це місце під землею найкраще підходить для пошуку частинок темної матерії. Тут немає впливу ні космічного, ні сонячного випромінювання, а отже, є надія зловити невловимі частинки за допомогою спеціального детектора темної матерії.

"Ми її не можемо побачити, але темна матерія оточує всіх нас. Ця речовина має масу, але не поглинає, не випромінює і не відбиває світло. Вона практично не взаємодіє зі звичайною матерією, з якої складаємося ми, наша планета, зірки та галактики. Але така взаємодія можлива, і ми хочемо її побачити", — каже Барберіо.

Поки вчені зайняті встановленням детектора темної матерії, який незабаром має розпочати свою роботу. Він складатиметься з семи циліндрів із кристалів йодиду натрію, укладених у мідні трубки. Ці трубки будуть занурені в рідину під назвою бензол і поміщені в 200 тонн сталі.

За допомогою детектора вчених хочуть виявити гіпотетичну слабовзаємну масивну частинку — вімп. Згідно з теорією, зіткнення вімпу зі звичайною матерією призведе до виділення енергії, яку можна буде виявити у вигляді світла. Це світло має випустити кристали йодиду натрію.
"Ця лабораторія повністю стерильна, вона захищена від будь-яких речовин та факторів, які можуть вплинути на експеримент. Наприклад, вся лабораторія покрита спеціальним герметиком, який зводить нанівець проникнення радіоактивного газу радону з навколишньої гірської породи. До речі, сюди не можна принести банани, адже вони багаті калієм, а тому також трохи радіоактивні", — каже Барберіо.

Вчені вважають, що підтвердження існування темної матерії криється у русі галактик. Згідно з теорією, більшість галактик обертаються занадто швидко, щоб гравітація виходила тільки від звичайної речовини, тому має бути щось невидиме, яке утримує ці галактики як єдине ціле.

https://sundaynews.info/

 

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua