17.02 - 19:35

Вчені виявили, що деякі риби мають самосвідомість


 

Вчені виявили, що деякі риби мають самосвідомість

Самопізнання може здатися нам базовою навичкою, проте це не зовсім так — воно є ознакою того, що тварина здатна до вищих психологічних процесів, пише New Atlas.

Найчастіше наявність самопізнання перевіряють за допомогою тесту з дзеркалами — багато тварин, наприклад собаки, реагують на своє відображення, ніби вони бачать іншого собаку чи людину, проте деякі здатні визнати, що те, що вони бачать — їхнє власне відображення. Ранні дослідження показали, що дельфіни, мавпи, слони та деякі птахи пройшли тест із дзеркалами.

До речі, людським дітям, наприклад, потрібно близько 18 місяців, щоб навчитися розрізняти в дзеркалі своє відображення.

Міф про те, що у золотих рибок пам'ять всього 3 секунди міцно закріпився в суспільстві і тепер, схоже, відповідає за несправедливе уявлення про їхні розумові здібності. Однак нове дослідження вчених з Осакського столичного університету передбачає, що ми сильно недооцінювали риб, а вони насправді приєднуються до клубу тварин, які мають певне самопізнання.

Декілька років тому вчені провели дзеркальний тест на губані-чистильнику, розмістивши на нього мітку чимось схожу на паразита, а потім помістили в акваріум дзеркало. Вчені помітили, як багато риб помічали мітку і зганяли її, даючи зрозуміти, що вони розуміють, що бачать своє відображення в дзеркалі. Пізніше вчені провели додаткові тести з маркуванням дзеркала та інших риб, щоб підтвердити це твердження.
У новому дослідженні вчені пішли далі — вони вирішили перевірити, чи здатні риби впізнавати себе на фото. В експерименті брали участь чотири губані-чистильники, кожному з яких надали чотири фото:
з собою;
з незнайомою рибою;
зі своїм обличчям на тілі іншої риби;
із незнайомою особою на власному тілі.

Відомо, що риби-лікарі, як їх ще називають надзвичайно територіальними, а тому захищатимуть свої території, атакуючи непроханих гостей. У цьому тесті вчені виявили, що риби атакували лише фото незнайомих риб та фото власного тіла з незнайомим обличчям. Водночас риби не атакували фото особи на чужому тілі. Вчені вважають, що результати тестів свідчать, що риби більше розпізнають риси обличчя, ніж тілесні.

Автори дослідження наполягають, що риби-чистильники не просто здатні впізнавати себе, зіставляючи рухи в дзеркалі, але вони здатні побудувати розумову модель свого власного обличчя. Зазначимо, що тести з фото змогли пройти лише ті риби, які раніше взаємодіяли з дзеркалом, тобто фактично вони мали час для створення уявних.

Дослідники також не виключають, що результати тесту можуть пояснюватись тим, що риби почали розглядати свої фото як близьких компаньйонів. У результаті вчені провели ще один тест, у якому надали рибам їхнє фото з мітками на їхньому горлі. Тест показав, що 6 з 8 риб потерли горло, щоб стерти мітку — це поведінка, яку вони не продемонстрували, коли їм надавали фото інших риб з мітками.

За словами провідного автора дослідження Масанорі Кода, результати їх дослідження є першим доказом того, що риби мають внутрішні самопочуття. Щобільше, вчені припускають, що вищим почуттям самопізнання мають більшість соціальних хребетних, проте, щоб перевірити це, потрібно більше досліджень.

 
Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua