02.06 - 20:13

Під Антарктидою виявили щось, що може породити гігантські цунамі


 

Під Антарктидою виявили щось, що може породити гігантські цунамі

Десятиліттями вчені попереджають, що найближчими роками людство зіткнеться з наслідками кліматичних змін.

Цього разу дослідники виявили слабкі верстви під морським дном Антарктиди, які можуть спричинити гігантські підводні зсуви, пише SciTechDaily.
На думку міжнародної дослідницької групи, ці слабкі верстви, скам'янілих та біологічно багатих відкладень, захованих на глибині сотень метрів під морським дном, можуть спровокувати низку гігантських далекосяжних цунамі.

Вчені вважають, що ці відкладення утворилися в тепліші періоди, а за нинішніх тенденцій зміни клімату подібні явища можуть повторитися знову. Якщо це станеться, наслідки можуть бути колосальними – це запустить цикл гігантських цунамі, які можуть досягти Південної Америки, Нової Зеландії та Південно-Східної Азії.

Дослідники вважають, що ці верстви є вкрай слабкими й складаються з історичного біологічного матеріалу, а також роблять район вкрай уразливим перед землетрусами та іншою різною сейсмічною активністю.

Під час дослідження вчені виявили, що ці шари були сформовані в той час, коли температура Антарктиди була на 3 °C вищою за нинішню, коли рівень моря був вищим, а крижані щити набагато меншими.

Виходячи з того, що наша планета сьогодні перебуває в періоді кліматичних змін, зокрема мова йде про підвищення температури води та рівня моря, а також скорочення крижаних щитів, вчені вважають, що такі інциденти можуть повторитися знову.

Вчені проаналізували наслідки минулих підводних зсувів і дійшли висновку, що майбутні сейсмічні події біля узбережжя Антарктиди можуть спричинити ризик формування гігантських цунамі, які легко досягнуть Південної Америки, Нової Зеландії та Південно-Східної Азії.

https://sundaynews.info/

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua