01.03 - 17:38

«Капсули здоров’я»: гарбуз, соняшник, льон, кунжут


 

Вони бувають різних розмірів, кольорів і форм. Це життєдайні капсули, в які матінка-природа заклала все необхідне для росту і розвитку рослини. Мова йде про насіння - таке малесеньке, але надзвичайно поживне. У кожного виду є свої сильні сторони, тож давайте дізнаємось, який «суперфуд» – а інакше ці чудо-зернятка не назвеш – підходить саме вам.

Насіння льону У насіння льону два «жирних» плюси: цінні омега-3 поліненасичені кислоти у складі і здатність стимулювати травлення. До того ж за повідомленнями вчених з Копенгагенського університету, насіння льону зменшує відчуття голоду і допомагає боротися із зайвою вагою.
Ліноленова кислота (одна з омега-3 жирних кислот) у його складі  – це  надпотужний протизапальний засіб. А лігніни (фітоестрогени) за своїми    якостями подібні до естрогену (жіночий статевий гормон). Вони  стабілізують гормональний рівень, полегшують симптоми ПМС і  менопаузи, запобігають розвитку раку грудей і передміхурової залози.    Велика кількість дієтичної клітковини підтримує нормальну функцію кишечника: наприклад, одна столова ложка цільного  лляного насіння містить стільки ж клітковини, скільки півсклянки  вівсяних висівок. До того ж розчинні волокна клітковини знижують рівень холестерину в крові і зменшують ризик розвитку таких грізних захворювань, як інфаркт і інсульт. Для отримання максимальної користі, насіння льону краще перемелювати у кавомолці чи блендері і в такому вигляді додавати до каш, випічки і смузі.   Гарбузове насіння ·        Гарбузове насіння багате білками: на 100 г насіння аж 30 г білка – більше, ніж у м'ясі! Це робить його особливо цінним для вегетаріанців. Також у ньому містяться всі вітаміни групи B - тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (нікотинова кислота), пантотенова кислота, піридоксин (В6) і солі фолієвої кислоти. Окрім цього, гарбузове насіння здатне запобігти утворенню ниркових каменів, а також вивести з організму паразитів, особливо стрічкових червів. Для профілактики і лікування захворювань гарбузове насіння бажано вживати в сирому, злегка підсушеному вигляді (так вони максимально корисні). Але в кулінарних цілях насіння гарбуза зазвичай обсмажують, щоб зробити духмянішим, та додають у салати, граноли, овочеве рагу, каші та домашню випічку.

Насіння кунжуту ·        Всі знають відому фразу зі східної казки: «Сім-сім, відкрийся!». На Сході кунжут вважається рослиною, що дарує довге життя. Сама ж фраза пов'язана з особливістю самої рослини (сім-сім або сезам): від найменшого дотику зрілі стручки кунжуту відкриваються з гучним клацанням. У ньому містяться дві унікальні речовини - сезамін і сезамолін. Обидві відносяться до лігнінів – сильних антиоксидантів, особливо корисних для печінки жителів великих міст. Ці речовини знижують рівень холестерину у крові.  Також кунжут є чудовим джерелом марганцю і міді. Він багатий на кальцій, магній, залізо і фосфор. У насінні кунжуту багато вітаміну В1, цинку і дієтичної клітковини. У кулінарії використовують білий і чорний кунжут. Чорний, необроблений, - частіше в салатах, він дуже ароматний. Білий - для страв з термообробкою. Знамениті східні солодощі - тахінна халва - готуються також із кунжуту.

Насіння соняшника-це справжній еліксир молодості! Вітамін Е – природний жиророзчинний антиоксидант у його складі - нейтралізує вільні радикали, що запобігає пошкодженню жирових молекулярних структур - клітинних мембран, клітин мозку і холестерину. А селен, яким багате це насіння, здатний боротися із онкологічними захворюваннями.   Також насіння соняшника багате на фітостерин – речовину, за структурою близькою до холестерину. Вживаючи її у помірних кількостях, можна знизити рівень холестерину в крові. Ще одним цінним інгредієнтом насіння є магній, який згідно з даними досліджень. полегшує симптоми бронхіальної астми, знижує тиск, позбавляє від мігрені і запобігає розвитку інфарктів та інсультів. Насіння соняшника надає цікавого смаку стравам із тунця, курки або індички. Його також додають у гарніри і овочеві салати. А найсмачніші козинакі  можна приготувати із насіння соняшника і кунжуту!

zhyvyaktyvno.org

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua