09.11 - 13:22

У чому секрети довголіття: аналіз крові та відкриття З біомаркерів


 

У чому секрети довголіття: аналіз крові та відкриття З біомаркерів

У чому секрет довголіття? Це завжди було питанням, що хвилює людство. Недавнє дослідження вчених з Каролінського інституту в Швеції вказує на те, що ключ до тривалого життя може приховуватися в біомаркерах крові людей, які перетнули позначку у 100 років.

Виняткове довголіття, що означає життя понад 85 років, завжди вважалося результатом поєднання багатьох факторів, включаючи генетику та спосіб життя. Проте, дослідники виявили, що довгожителі мають певні особливості у своїй крові, які відрізняють їх від інших людей.

Важливі відмінності в біохімічних показниках стали помітні навіть задовго до досягнення віків століття, ще у віці 65 років. Дослідники базували свою роботу на даних понад 44 тисяч осіб, які проходили лабораторне тестування в Центральній автоматизованій лабораторії в Стокгольмі протягом 1985-1996 років, і проводили вимірювання до 2020 року.

Згідно з дослідженням, серед цієї групи 1224 особи дожили до віку 100 років. Дослідники вивчили 12 біомаркерів в їхній крові, включаючи сечову кислоту, загальний холестерин, глюкозу, аланінамінотрансферазу, аспартатамінотрансферазу, альбумін, гамма-глутамілтрансферазу, лужну фосфатазу, лактатдегідрогеназу, креатинін, залізо та альбумін.

Результати виявилися цікавими: в столітніх людей рівень глюкози, сечової кислоти та креатиніну в крові був нижчим, а загального холестерину та заліза - вищим, ніж у середньостатистичних людей. Однак важливо відзначити, що різниця була не настільки великою, але вона була помітною. У довгожителів були відносно однорідні профілі біомаркерів в цілому — вони рідко мали значення на нижньому або верхньому кінці діапазону норми. Нижчі показники сечової кислоти також говорять про здоровий спосіб життя.

Щоб підвищити свої шанси на довголіття, необхідно частіше проводити медичні огляд для виявлення таких поширених захворювань, як гіпертонія, діабет, ожиріння і гіперліпідемія.

Це дослідження підкреслює важливість розуміння біологічних факторів, що впливають на довголіття і можуть вказувати на шляхи до підтримання здоров'я та життєздатності на протязі багатьох років. Розкриття цих секретів може сприяти розробці нових методів продовження активного і здорового життя для всіх.

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua